Sådan sætter du en SSD i din 13″ Macbook Pro

Sådan sætter du en SSD i din 13″ Macbook Pro

9. marts 2012 65 Af Redaktionen

Sværhedsgrad: Nem
Tidsforbrug: 45 minutter

Når du har fået købt en ny SSD Disk, skal den selvfølgelig sættes i din computer. I denne guide tager jeg udgangspunkt i, hvordan den monteres i en Macbook Pro 13″ fra mid-2010. Det er ikke nødvendigt at have rodet med computer-hardware før, eller for den sags skyld nogensinde at have skilt en bærbare computer ad.

Inden du starter skal du slukke din computer helt, samt tage backup af de ting du ønsker at flytte over. Denne guide vil ikke gennemgå hvordan man laver backup af dine ting, men dette kan for eksempel gøres ved at flytte dine filer over på en ekstern harddisk eller ved at benytte Time Machine. Hvis du benytter Time Machine, vil der være mulighed for at gendanne din computer til samme tilstand som den er i nu – altså inden du har monteret din SSD Disk.

Det eneste du skal bruge for at sætte SSD Disken i din computer, er en lille skrutrækker som denne:

Derudover skal du bruge en Torx T6 skruetrækker for at få nogle skruer ud af den oprindelige harddisk (Tak til Heine for det specifikke navn på den nødvendige skruetrækker!). Disse skruer benyttes til at holde disken fast – du kan se dem på billederne senere i artiklen.

Når du skal sætte en SSD i din MBP, skal du først have pillet bund-skjoldet af den. Dette gøres ved at skrue de 10 skruer ud af bunden:

Når skruerne er blevet pillet ud, kan du løfte skjoldet af computeren hvilket vil synliggøre alt indmaden i din computer. Inden du rører ved nogle af delene, skal du først sikre dig at du ikke er ladet med statisk elektricitet. Dette gøres, ved at røre ved noget metal – dette kan for eksempel være DVD drevet.

Når du har afladet dig selv er du klar til at gå igang med at fjerne den oprindelige harddisk i din Macbook Pro. Harddisken er den enhed du kan se øverst til højre på billedet herover. Før du kan pille den ud, skal du dog have skruet den fri. Dette gør du ved at løsne de 4 sorte skruer, som sidder rundt om disken, markeret på billedet herunder:

Du behøver ikke skrue dem helt af – de skal blot løsnes så du kan mærke de ikke længere er skruet fast i noget. Når skruerne er løsnet vil du kunne hive op i plastic-flappen og løfte harddisken. Hvis ikke din harddisk har sådan en plastic-flap, skal du løfte den op i den side som er i bunden på billedet herover. Når du gør dette, vil den ene sorte kant følge med:

Du kan nu pille denne sorte kant direkte af. Når du løfter harddisken op, vil der være tilsluttet et SATA- og strømkabel til disken (samlet i ét stik). Dette stik skal skal du hive stille og roligt ud – tag fat i selve stikket, og ryk ikke i kablet.

Når kablet er taget af, vil du kunne tage din harddisk helt ud af computeren, og du er nu klar til at montere din nye SSD Disk. Først skal du skrue de fire skruer, der sidder i siden af harddisken ud – det er her du skal benytte en Torx T6-skruetrækker. Det er disse skruer, som sørger for at disken sidder fast, og de skal skrues på din nye SSD Disk.

Når du har skruet de 4 skruer ud, skal du finde din SSD Disken og skrue skruerne i, i siden på SSD’en. Herefter skal kablet monteres på SSD Disken. Stikkene på SSD’en skulle gerne se nogenlunde således ud:

Når kablet er monteret, skal SSD’en sættes i din Macbook Pro. Dette gøres simpelthen den modsatte vej af hvordan du tog harddisken ud – du skal først sætte disken ned som vist her (her genmonterer jeg blot samme harddisk, men proceduren er fuldstændig den samme med en SSD):

Du skal først få skruerne i siden til at passe med de huller, der er i den sorte kant der stadig sidder i din Macbook Pro. Når begge skruerne passer, kan du lægge disken ned i din bærbare, så det ser således ud:

Nu mangler vi at sætte den nederste sorte kant på plads – det var denne vi løftede op sammen med harddisken tidligere. Denne skal lægges ned, så den vender på samme måde som da vi tog den op:

Her skal du være opmærksom på, at skruerne i siden af harddisken ligger mellem de orange pads, samt at de sorte skruer på kanten passer med skruehullerne i den nederste del af den sorte kant, som sidder fast på Mac’en. Når kanten er lagt på, skal du blot skrue de fire sorte skruer fast igen. Herefter kan du montere bund-skjoldet på computeren. Vær opmærksom på de forskellige længder af skruer – se hvordan de passer sammen på billedet herunder:

Når du har skruet bunden helt fast igen, er din Macbook Pro nu klar til at få installeret Mac OS X på SSD Disken. Hvis du har en installationsdisk til fx OS X 10.6 (Snow Leopard eller tidligere) skal du sætte denne i din Macbook og følge guiden. Hvis din computer kom præinstalleret med OS X Lion (10.7) har du højst sandsynligt ikke en installationsdisk. Du skal blot starte din Macbook Pro op hvorefter du vil få mulighed for direkte at downloade OS X Lion fra Apples servere via internettet. Dette kræver naturligvis at du har mulighed for at forbinde til enten et trådløst netværk, eller har et netkabel til rådighed. Mens OS X Lion downloader, vil du kunne se et skærmbillede lignende det følgende:

Når computeren er færdig med at downloade og installationen er fuldført, vil du kunne overføre dine filer fra backup, eller gendanne din bærbare fra Time Machine, og du er nu kørende med din nye SSD Disk!

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar. Du er også meget velkommen til at skrive, hvis du finder fejl i artiklen eller blot vil give feedback eller dele erfaringer med processen.