Hvad er en harddisk?

Hvad er en harddisk?

2. august 2022 0 Af

En harddisk er en type datalagringsenhed til computere, der gemmer digitale oplysninger på en drejende disk. Harddiske er den vigtigste lagringstype i computere og bruges ofte til at lagre store datamængder. Harddiske kan være interne, hvilket betyder, at de er placeret i computerens kabinet, eller eksterne, hvilket betyder, at de er placeret i et separat kabinet, der er forbundet til computeren via et kabel.

 

Harddiske fungerer ved at lagre data i magnetiske områder på en roterende disk. Disken drejer rundt med høj hastighed, og læse-/skrivehovedet får adgang til dataene, mens de passerer forbi. Data skrives til harddisken i sektorer, som er små områder på disken, der gemmer informationsbits. En sektor indeholder typisk 512 bytes data.

 

Når du gemmer en fil på en harddisk, skrives dataene til den næste tilgængelige sektor. Hvis sektorerne på harddisken er fulde, skal du slette nogle filer eller programmer for at frigøre plads, før du kan gemme din nye fil.

 

Harddiske er opdelt i to hovedtyper: spinning og solid state-diske. Spinning harddiske er den traditionelle type harddisk, der anvender spinningsplattere og et læse/skrivehoved til at lagre og hente data. Solid state-harddiske er nyere og bruger flash-hukommelseschips i stedet for snurrende plader. Solid state-harddiske er typisk hurtigere end snurrende harddiske og bruger mindre strøm, men de er også dyrere.

Hvad er SSD?

 

SSD er en forkortelse for solid state drive. Et solid state-drev er en type datalagringsenhed, der lagrer digitale oplysninger på halvlederchips. SSD’er adskiller sig fra traditionelle harddiske, som lagrer digitale oplysninger på roterende diske.

 

SSD’er er typisk hurtigere end harddiske og bruger mindre strøm, men de er også dyrere. SSD’er fås i en række forskellige formfaktorer, herunder 2,5-tommers drev, som har samme størrelse som de fleste bærbare harddiske, og M.2-drev, som er mindre og ofte anvendes i Ultrabooks og andre tynde og lette bærbare computere.

 

Mens SSD’er har mange fordele i forhold til harddiske, har de også nogle ulemper. For eksempel har SSD’er typisk lavere lagerkapacitet end harddiske, og de kan være dyrere pr. gigabyte lagerplads. SSD’er har også en tendens til at have kortere levetid end harddiske, hvilket betyder, at de skal udskiftes oftere.

 

Find din CBB Mobil rabatkode nu.