Gør din Mac lynhurtig med en SSD harddisk

Gør din Mac lynhurtig med en SSD harddisk

15. juli 2020 0 Af Redaktionen

Mac computere er kendte for at både være flotte og fungerer rigtig godt. Og med “fungere rigtig godt” menes der både ift. hastighed og stabilitet. Mange omtaler Macs som computere der bare fungerer. Men ligesom alle andre computere vil de med tiden blive mindre effektive og knapt så gode som da de var nye. Enten fordi teknologien har udviklet sig siden købet og ens Mac derved har svært ved at følge med eller fordi den er blevet slidt med årene.

En af de elementer som har afgørende betydning for ens Macs ydeevne og effektivitet er harddisken. For nogle kommer det som lidt af en overraskelse, da mange ved computer-hastighed ofte først tænker på processor, RAM eller grafikkortet. Men harddisken er en essentiel del af din Mac, hvorfra filer og programmer loades. Så hvis din harddisk ikke er super hurtig, så vil load af filer og programmer ske langsommere end nødvendigt. Og det er her det er vigtigt at se på hvilken type harddisk man har.

HDD eller SSD?

Der findes som udgangspunkt to typer harddiske. HDD og SSD. En HDD er en mekanisk harddisk, der indeholder en roterende skive (lidt ligesom en CD) hvorpå al data skrives og læses. Den indeholder ligeledes nogle komponenter som bevæges under brug. HDD er den gamle løsning, som både er langsommere og mere skrøbelig end de nyere SSD harddiske.
SSD harddiske derimod er i stedet digitale harddiske der på mange måder minder om et USB-drev. Der er ingen roterende disk eller bevægelige dele, hvilket betyder at den både virker langt hurtigere og ikke er ligeså skrøbelig overfor skader.

Sådan finder du ud af hvilken type harddisk din Mac har

Hvis du ikke ved om din Mac har en HDD eller SSD harddisk, kan du nemt tjekke det. Klik på Apple-ikonet i venstre hjørne og vælg ‘Om denne Mac’ og dernæst ‘Systemrapport’ og ‘Lagringsplads’. Her vil der som regel fremgå om der er tale om en HDD eller en SSD harddisk.

Vil min Mac blive hurtigere med en SSD?

Ja uden tvivl! Hvis din Mac i dag indeholder en HDD, vil en opgradering til SSD gøre den betydeligt hurtigere. Det gælder uanset om du har en iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro eller Mac Mini. Det kan anbefales at få en professionel Mac reparatør til at udskifte harddisken. Du vil ligeledes kunne få hjælp til at flytte alle dine data over så du ikke mister noget.
Det er selvfølgelig teknisk muligt at foretage udskiftningen selv, men lige netop ved Macs er det ikke muligt at tilgå harddisken i rigtig mange modeller. Ligeledes er mange Macs limet sammen, hvilket kræver specialudstyr og særlige kompetencer for at gøre ordentligt.