Stor mangel på chips ryster ikke elektronikproducenter

Stor mangel på chips ryster ikke elektronikproducenter

15. marts 2021 0 Af

Skulle du ikke have hørt det, lider den teknologiske verden lige nu af en kæmpemæssig mangel på computerchips. Og computerchips er i ALT. Lige fra den elektroniske tandbørste til den nyeste el-bil. Og selv bilproducenterne mærker manglen på chips.

Det er egentlige ikke chips som sådan der er mangel på, men nærmere de mindste komponenter i chipsene: transistorerne. Dem som sørger for, at de mange tusinde beregninger i sekundet nu også kan foretages. De er hele drivkraften bag vores teknologiske revolution.

Heldigvis holder de internationale elektronikproducenter stadig skruen lige i vandet. Produktionen rundt om i verden er sløvet lidt af, samtidigt med at konsoller og skærme flyver af hylderne, men elektronik giganter som f.eks. Sony, Nvidia o. lign. formår stadig at sende nye enheder på markedet.

Nogle af de mindre kendte firmaer, udsender også stadig produkter. Så selv med en international chip mangel, er forbrugermarkedet for elektronik stadig noget af en jungle. Derfor er det fedt, at sider som f.eks. http://testpiloterne.dk stadig formår at give os et godt indblik af hvad der er værd at købe, og hvad vi skal gå store buer uden om.

Kommer der flere chips eller dør den teknologiske udvikling?

Lejrene er delt. Nogle mener at nye chips er ”lige om hjørnet”, mens andre mener, at vi, som i hele verden, er nødt til at sætte den teknologiske udvikling på hold. De sidstnævnte mener, at verden er kommet til skillepunkt. Enhedsprocuenterne har skabt et behov for konstant opdatering. Uden der er et reelt behov for det. Og at mange mennesker stadig trives fint med deres fem år gamle iPhone.

Eliten blandt teknologibremserne mener også, at vi sagtens kan nedsætte vores udviklingscyklus til fem år i stedet for ét til to år som den cirka er på nu. De mener, at mindre hyppige opdateringer af vores forbrugerelektronik vil give længere holdbarhed og mindre teknologisk affald i verden.

Hans fra Teknologibremserne udtaler: Som det ser ud lige nu, går teknologiens udvikling så stærkt, at køber du en sprit ny mobiltelefon i dag, køber din nabo en der er bedre om under et år.

De elitistiske teknologibremsere har endnu ikke fremlagt deres forslag for den internationale verdensmagt. Men det virker til, at de meget gerne vil ud med deres budskab.

Et budskab om, at det ikke vil skade verden, hvis teknologien slog bremserne lidt i. Nærmest tværtimod. Vi kan hverken mene til eller fra her på redaktionen. Vi håber både på nye og fede produkter, samtidig med, at det elektroniske affald i verden ikke hober sig op.

Hvad der kommer til at ske, må tiden vise. Tak fordi du læste med.