Startguide til Solid State Drives

Startguide til Solid State Drives

24. januar 2012 27 Af Redaktionen

Når du overvejer at anskaffe dig en ny computer eller måske opgradere den du har, så skal du helt sikkert have fingrene i en SSD-disk!

SSD er en forkortelse for Solid State Drive, og kender du ikke så meget til dette lynhurtige lagringsmedie, så læs videre her og lad dig overbevise af SSD’ens fænomenale fordele!

Hvorfor SSD Disk?

Der er mange fordele og stort set ingen ulemper ved at skifte din traditionelle harddisk ud med en Solid State Disk. Det man oftest hører når man snakker SSD’er, er at de er meget hurtigere end normale harddiske. Dette gælder både ved opstart af din computer og overførsel af filer, men der hvor det virkelig batter er: opstart og kørsel af programmer. Grundet den ekstreme hastighed på SSD’er, vil programmer meget hurtigere kunne få data til og fra disken, og dermed kunne fungere meget bedre. Derudover er SSD’er kendt for at give bærbare computere opstartstider på helt ned til 8-10 sekunder!

En anden væsentlig faktor er strømforbruget. En SSD bruger en hel del mindre strøm end en traditionel harddisk, hvilket kan hjælpe på batteritiden i din bærbare computer. Mens en ny harddisk bruger mellem 4 og 7 Watt alt efter aktivitet, ser man sjældent en SSD der bruger over 1,5 Watt ved fuld aktivitet – og de fleste bruger endda langt under 1 Watt!

Den store sidste nævneværdige ting er robusthed. En Solid State Disk har ingen bevægelige dele eller mekaniske arme som en harddisk. Dette betyder, at SSD’en er langt mere modtagelig overfor stød. En normal harddisk kan normalt tåle et stød på omkring 25 G ved brug og op til omkring 400 G – her kan en SSD nemt klare over 1500 G – dette er altså en væsentlig forskel.

Der findes selvfølgelig også nogle ulemper ved SSD diske, men dem kan du læse mere om herunder.

Hvad er SSD?

Som nævnt er SSD en forkortelse for Solid State Drive, og de adskiller sig fra de traditionelle harddiske, HDD, ved ikke at være ”harddiske” i ordets egentlige forstand.  I modsætning til en almindelig harddisk består en SSD nemlig ikke af mekaniske dele såsom bevægelige læsehoveder og roterende plader. En Solid State Drive består derimod af NAND flash RAM, som en ny form for ”harddisk” teknologi. En lignende teknologi ses i computerens RAM, men det er først indenfor de seneste år, at det har været muligt at lave non-volatil RAM til en fornuftig pris. SSD’ens hukommelseschips adskiller sig fra computerens RAM ved netop at være non-volatil, hvilket betyder, at dine data forbliver lagret i chippen selvom der ikke er tilført strøm. RAM er i modsætning til dette volatil, hvilket betyder, at der kun kan lagres data, når strømtilførselen er konstant. Der findes mange forskellige slags af både volatil og non-volatil RAM, og som nævnt består en SSD af NAND flash RAM.

NAND står for selve den måde, hvorpå data bliver lagret på chippen, og her gælder det altså om den størst mulige ydelse og datatæthed. Der findes to typer af NAND flash hukommelseschips, og det er henholdsvis Multi-Level Cell, MLC, og Single-Level Cells, forkortet SLC. Kort fortalt er MLC NAND Flash en flash-hukommelses teknologi, som kan lagre flere bits af informationen, fordi den består af flere niveauer per celle. I modsætning hertil bruger SLC NAND Flash-teknologien kun et enkelt niveau per celle, hvilket mindsker sandsynligheden for fejl.

De fleste Solid State Drives på markedet består i øjeblikket af MLC NAND Flash hukommelse, da de er billigere på grund af den førnævnte tættere lagringsmetode.  En SSD består ikke udelukkende af hukommelseschips, men også af et andet essentielt komponent nemlig Controlleren. Controlleren er det komponent, som sørger for at hente og skrive data til flash hukommelsen. Den står med andre ord for at styre de data, som skal frem og tilbage. En controller, som skal håndtere MLC har næsten op til tre gange mere at lave end de contollere, som håndterer SLC. Dermed er controlleren altså især af afgørende betydning i MLC-baserede diske, hvor den kan have en markant indflydelse på ydelsen.

Inden  du køber din nye SSD

Eftersom de nyeste computere på markedet bliver hurtigere og hurtigere, er flaskehalsen ved harddisken blevet mere tydelig, og det kan altså mærkes! Ved at investere i en Solid State Drive vil du derfor kunne få mærkbar glæde af det tydelige løft i ydelsen, og derudover følger der jo også en masse andre fordele.

Inden disse fordele nævnes, skal der dog lige påpeges nogle få ulemper ved SSD.

Først og fremmest er en ulempe ved Solid State Drives naturligvis de høje priser. Når man sammenligner SSD med de traditionelle HDD, er der stadig en klar prisforskel på de to. Dertil skal det også nævnes, at flash-hukommelsen har begrænset levetid. Begrænsningen består i, at der kun kan skrives et bestemt antal gange til hver celle. Dette har producenterne dog forsøgt at udligne ved at forhindre, at der konstant skrives til de samme celler. Dog skal man kun være opmærksom på cellernes begrænsede levetid, hvis SSD’en benyttes i systemer med ekstrem disktilgang, men det er IKKE noget man overhovedet behøver tænke på som forbruger. Se eventuelt SSD infografikken, der giver et eksempel på antal år en SSD vil holde.

Som tidligere nævnt består en SSD ikke mekaniske dele, hvilket betyder ALT for reaktionstiden, når dine data skal hentes og skrives! I de normale harddiske skal en læsearm først finde frem til de ønskede data på pladerne i harddisken, hvilket skaber den irriterende flaskehals, fordi det tager så lang tid. Med en Solid State Drive går det altså forførende hurtigt på grund af den lave reaktionstid!

Netop manglen på de mekaniske dele betyder også, at en SSD kun bruger en brøkdel strøm i forhold til en HDD. Dette er jo også er en klar fordel på det mobile område i forhold til brugen af SSD’er i eksempelvis laptops. Derudover betyder det lavere strømforbrug også væsentlig lavere varmegenerering, hvilket igen er en fordel, idet kølerne kun behøver at nedkøle i et begrænset omfang. Dermed indgår en SSD altså en energivenlig synergi med de andre komponenter. Ydermere er det også en udpræget fordel at SSD på grund af de manglende mekaniske dele er modstandsdygtig over for slag og stød. Dermed er de langt mindre skrøbelige end de normale Hard Disk Drives, hvilket igen er en fordel, når de benyttes i laptops.

Der er ingen tvivl om, at SSD med tiden bliver billigere, og sikkert overtager markedet for harddiske. Indtil da er der dog ingen tvivl om, at fordelene ved en SSD langt overstiger ulemperne! Du kan helt sikkert betragte indkøbet af en SSD som en investering med så mange fordele, at du ganske enkelt ikke bør nægte dig selv denne fantastiske oplevelse!