Kan hastigheden på Playstation 3 og 4 forbedres med SSD-disk?

Kan hastigheden på Playstation 3 og 4 forbedres med SSD-disk?

2. juli 2013 1 Af Redaktionen

Hej alle sammen. Mit navn er Sasa Kovacevic, og jeg har fået lov til at skrive et gæsteindlæg her på ssddisk.dk

Jeg er selv en meget stor fan af SSD’er og bruger dem i både min bærbar og stationærcomputer. Da jeg samtidig ejer PS-4.dk tænkte jeg, at det ville være oplagt at skrive en artikel om hvorvidt SSD kan bruges til Sonys PlayStation konsoller.

Selve artiklen tager udgangspunkt i PlayStation 3, men eftersom den kommende nye konsol PlayStation 4 ikke kommer til at bruge SSD, så gælder artiklen i allerhøjeste grad også for den.

De fleste går rundt med en tanke om, at alle konsoller er ens, og at det ikke er muligt opgradere og gøre den enkelte bedre. Er det virkelig rigtigt? Dette er faktisk sandheden for langt de fleste konsoller, der til dato er produceret, men nogle få konsoller – herunder Playstation 3 – er på dette område lidt specielle. Det er nemlig muligt netop at opgradere den indbyggede harddisk på en Playstation 3 ved hjælp af den banebrydende teknologi Solid State Drive (SSD).

Der er tidligere foretaget undersøgelser for at teste fordelene ved denne teknologi. Man testede en række titler og fandt ud af, at man sagtens kunne barbere sekunder af indlæsningstiden og endda minutter af på de jævnlige obligatoriske installationer. Dog er beviserne for forbedringer inde i selve PS3 spillene stadig på et minimum.

På trods af de lidt manglende beviser florerer der massere af videoer på Youtube, der viser og fortæller om SSD-opgraderinger på Playstaion 3. Herunder kan for eksempel ses en video, hvor anerkendte Imagine Games Network har testet og sammenlignet Solid States Drive mod den traditionelle harddisk.

En af de klare årsager til, at man er begyndt at kigge meget på SSD i forbindelse med Playstation 3 er, at konsollen har ramt et stadie, hvor udviklerne efterhånden har nået grænserne for hardwarens maksimale ydeevne. Den manglende arbejdshukommelse har gjort, at udviklerne er begyndt at bruge harddisken og løbende hente indhold ind i baggrunden. Det har medført en del lag-problemer, blandt andet i spillet Skyrim, hvor udviklerne Bethesda har gjort brug af harddisk streaming.

Der testes: Kan SSD betale sig?

Netop Skyrim, der blev nævnt før, har siden Eurogamer lavet en lille test af. De havde set flere videoer på Youtube, der på forunderlig vis løste den frygtede bug kaldt ’rimlag’. De testede derfor en 2.02-patch til spillet, hvor man havde oplevet problemer, og her testede man for at se, om SSD kunne være en løsning. Til testen brugte de et 65-timers spil, hvor man havde besøgt alle større byer og fastravelled mellem dem. På denne måde skulle ’rimlag’-fænomænet gerne dykke op efter omkring 40 minutters spilletid.

Testen tog udgangspunkt i tre forskellige drev; standard hardisken til Playstation 3, en hybrid SSD/7200rpm Seagate Momentus XT og en Samsung PM800 SSD. Standard harddisken klarede ikke testen særlig godt. Derimod klarede hybriddrevet sig godt og viste markante forbedringer i forhold til standard harddisken, men i sidste ende løb SSD med en klar sejr.

Efter denne test forsøgte Eurogamer sig med endnu flere spil og endnu flere tests. Kingdoms of Amalur, Battlefield 3 og Assassin’s Creed: Revelations kom alle under luppen for at se, om SSD kunne gøre en forskel. Resultater var der, men de var små. Skiftede man standard harddisken ud med SSD, fik man små forbedringer i loadtid, men ifølge Eurogamer ikke nok til at retfærdiggøre en opgradering af harddisken.

Kigger man resultaterne igennem ud fra et nørd-perspektiv, er resultaterne en anelse skuffende. Dog kan man også se resultaterne som værende meget positive, da det viser, at konsol-ejere ikke bør være nødsaget til at investere i ny hardware for at få en god spiloplevelse. Så fra forbrugernes synspunkt er resultatet af testen positiv. Konklusionen må være, at selvom SSD på andre platforme er vejen frem, så er standard harddisken nok til den almindelige Playstation 3 bruger.

ps4

Fordele og ulemper

Efter disse tests kunne man passende se på de forskellige fordele og ulemper ved opgradering til SSD. Sammenligner man med konventionelle harddiske ligger SSD’erne i den høje prisende fra omkring 7 kroner pr. gigabyte. Godt nok falder priserne løbende, og man kan måske være heldig at erhverve sig et relativt billigt SSD på diverse brugtmarkeder. Helt overordnet set er prisen dog en klar ulempe, hvis man skal opgradere.

Heldigvis udvikler SSD’erne sig, og kvaliteten og mulighederne forbedres meget for tiden. Hastigheden bliver hurtigere og hurtigere og nye teknologier som TRIM dykker op for blandt andet at opretholde den samme ydelse over længere tid. Dog kan mange af disse nye teknologier til SSD ikke bruges på Playstation 3, da konsollen ganske enkelt ikke har de fornødne ressourcer.

Det som man virkelig får, hvis man opgraderer sin Playstation 3 med SSD er forbedrede installations- og indlæsningstider på diverse spil. Man kan også få en smule forbedret ydelse i selve spillene, men dette er begrænset.

Trods dårlige resultater er SSD fremtiden for PS3 og PS4

Som det er nu, er SSD et dyrt produkt, men teknologien vil med stor sandsynlighed være fremtiden hos de næste generationer af spillekonsoller. Både Xbox 360 og PS3 gemmer cache-data i harddisken, og med de faldende priser på flash-hukommelse, kan det give god mening at tilføje et par ekstra gigabyte til lagring af cache-data. Der florerer dog allerede rygter på nettet om, at PS4 version 2 kommer til at bruge SSD til PlayStation 4 spillene.

Spiludviklerne taler ofte om, hvordan arbejdshukommelsen begrænser spillenes muligheder, men erstatter man de nuværende harddiske med SSD-teknologien i fremtiden, vil de værste problemer nok blive afhjulpet.